Инструменти за коктейли

На тази страница ще представим най-използваното оборудване за приготвяне на коктейли. Съществуват много и различни джаджи за коктейли, но ние ще разгледаме задължителните за един бар.

Коктейлните чаши са задължителна част от оборудването на всеки бар. Понеже съществуват много и различни видове чаши,тук може да намерите списък на коктейлни чаши.

 

Шейкър

Шейкърът е уред, използван за смесване на различни течни продукти. Шейкърите могат да бъдат метални или от пластмаса. Повечето шейкъри имат вградена цедка, а професионалните използват отделна.

Шейкър

Цедка

Познатата цедка е съставена от фина метална мрежичка, през която се прецеждат напитките. За разлика от нея, коктейлната цедка има извита стоманена пружина, която пречи на кубчетата лед да попаднат в коктейла. Има два вида коктейлни цедки – обикновена и фина.

Фина цедка  Коктейлна цедка

Мярка

Мярката се използва за дозиране на алкохол и други съставки. Мярката може да е метална или пластмасова. Най-предпочитани от барманите са мярки с вместимост: 15, 25 и 50мл.

Мярка

Бар лъжица

Бар лъжицата е по-дълга и с по-тясна дръжка от обикновените лъжици. Това се дължи на факта, че коктейлните лъжици се използват за разбъркване във високи чаши. Бар лъжицата се използва и за разделяне на различни цветни слоеве при коктейли и шотове.

Лъжица за бар

Дървена бухалка

Това не се използва при самозащита на бармана. Дървената бухалка се използва за пресоване на съставки – мента или плодове и затова върви с хаванче. Бухалката е дървена, понеже метала или другите материали могат да окислят съставките, което ще развали вкусът им.

 Дървена бухалка