Чаши за коктейли

Голямата заслуга за успеха на всеки коктейл се дължи на неговото представяне. Украсата, чашата и поднасянето биха могли да превърнат и най-обикновения коктейл в екзотична и желана напитка. В световен мащаб съществуват много и различни видове коктейлни чаши. На страницата можете да намерите списък на най-популярните коктейлни чаши и кратка информация за тях.

За да ви улесним при подбора на най-подходяща чаша, всеки коктейл в сайта е придружен от препоръчаната за него чаша. Тя е изобразена под формата на икона. Списъкът на иконите е приложен към показаните по-долу чаши.     На здраве !

 Чаша Хайбол (Highball)
 Коктейлна чаша - Highball

Хайбол е голяма коктейлна чаша, която няма дръжка или столче. Еквивалент е на т.н. водна чаша. Има вместимост между 350 и 400 милилитра. Използва се за дълги коктейли, както и такива, където разредителят е повече от основния алкохол.

 Коктейлна чаша Хайбол
Някой коктейли в Хайбол
 Чаша Лолбол (Lowball)
 Коктейлна чаша - Lowball

Лолбол е малка коктейлна чаша, която няма дръжка или столче. Това е типичната чаша за уиски. Има вместимост между 250 и 300 милилитра. Подходяща е за къси коктейли, както и такива, където основния алкохол е в повече.

 Коктейлна чаша Lowball
Някой коктейли в Лолбол

 

 Чаша за вино (Wine glass)
 Чаша за вино

Чашата за вино е позната на повечето от вас. Използва се често при приготвяне на коктейли с вина, шампанско и розета. Чашата е с вместимост  от 250 до 300 милилитра. Коктейлите, сервирани в нея, са подходящи за официални събития.

 Чаша за вино
Някой коктейли в Wine glass
 Коктейлна чаша (Cocktail glass)
 Коктейлна чаша

Когато си говорим за коктейли си представяме точно тази чаша. Чашата е висока и със столче. Свързваме тази чаша с коктейла Мартини и филмите за агент 007. Чашата се използва за поднасяне на много коктейли – предимно добре охладени (понеже дългото столче не позволява на коктейла да се стопли при досег с ръката). Чашата има вместимост 200 – 250 милилитра.

 Коктейлна чаша
Някой коктейли в Коктейлна чаша

 

 Чаша за шампанско (Champagne flute)
 Чаша за шампанско

Както подсказва името на тази  чаша, тя се използва предимно за сервиране на пенливи вина. Чашата е много подходяща за поднасяне на газирани коктейли, понеже  мехурчета образуват красив пръстен по стените на чашата. Стандартно чашата е с вместимост 200 милилитра. Най-често може да се види на сватби.

 Чаша за шампанско
Коктейли, сервирани  в чаша за шампанско
 Чаша за шот (Shot glass)
 Чаша за шот

Това е една от най-популярние коктейлни чаши, присъстваща в снаражението на всеки барман. Името говори само за себе си. Чашата е известна с надпиванията с текила. Вместимостта на чашата варира от 30 до 60 милилитра, но най-масовите са по 50мл. Чашата е подходяща за сервиране на разделени по цветове коктейли.

 Чаша за шот
Някой коктейли за шотове

 

 Чаша за бренди (Brandy snifter)
 Чаша за бренди

Чашата е много подходяща за дегустация на бренди, понеже идеално представя нюансите на аромата на брендито. Чашата е ниска с късо столче и широко тяло. Чашата има обем между 180 и 240 милилитра, което я прави подходяща за сервиране на много коктейли.

 Икона - чаша за бренди
Коктейли, сервирани  в чаша за бренди
 Халба за бира (Bear mug)
 Халба за бира

 Халбата за бира е подходяща за сервиране на много коктейли. Има вместимост от 330мл. до 2 литра. Обемът й обикновено е половин литър. Изключително подходяща е за дълги коктейли и такива без алкохол, както и за пуншове. Дръжката е отстрани за да не се стопля бирата. :)

 Икона - чаша за бира
Някой коктейли за халба

 

 Чаша за ирландско кафе (Irish coffee mug)
 Чаша за ирландско кафе

 Чашата за ирландско кафе е с ниско столче, широко овално тяли и странична дръжка. Масово се използва за сервиране на толи напитки – какао, мляко и други. Обемът на чашата е между 230 и 300 милилитра.

 Чаша за ирландско кафе
Коктейли, сервирани  в чаша за ирландско кафе
 Чаша Колинс (Collins glass)
 Коктейлна чаша Колинс

 Чашата Колинс е висока и права без столче или дръжка. Чашата е подобна на Хайбол и може да се замени при нужда. Чашата има вместимос между 240 и 360 милилитра. Използва се за едноименните коктейли от серията Колинс – Водка Колинс, Джон Колинс и други.

 Чаша Колинс
Някой коктейли за Колинс

 

 Чаша за маргарита (Margarita glass)
 Чаша за маргарита

 Просто чаша за Маргарита. Добре позната и носеща името на едноименния коктейл. Чашата е висока и с тънко столче. Има обем около 180 милилитра. Горната част на чашата е по-широка, за да се направи по-лесно пръстенът от сол, задължително присъстващ при всяка Маргарита.

 Чаша за маргарита
Коктейли, сервирани  в чаша за маргарита
 Чаша Хърикейн (Hurricane glass)
 Чаша Хърикейн

 Тази коктейлна чаша има дълга история. Името й идва от английската дума за газена лампа, чиято форма е същата. Чашата е подходяща за коктейли с много лед или такива, разбити във блендер. Чашата има обем от 160 до 300 мл.

 Чаша Хърикейн
Някой коктейли за Hurricane

 

 Кана (Pitcher)
 Кана за коктейли

 Каната не се свързва често с коктейли, но тя е много практична и удобна за тяхното приготвяне в големи количества. Обемът на каната варира от един до няколко литра. Подходяща е за приготвяне на пуншове и безалкохолни коктейли.

 Кана
Коктейли, сервирани  в кана