История на коктейлите

В България коктейлите набират популярност през последното десетилетие. За света те са познати от стотици години. Първите сведения за напитка, наподобяваща коктейл, съществуват от преди около 3000 години. Става дума за далечна азия, където около хиляда години п. Хр. са смесвали различни плодови сокове със слабоалкохолни напитки.

Думата коктейл не е с точен произход или никой не помни как е станала нарицетелно за този тип алкохолни напитки. Има няколко версии  за произхода на думата. Първата се базира на превода на думата коктейл – “опашка на петел”. Много хора олицетворяват шарената опашка с шарените напитки. Друга история за произхода на думата идва от далечната 1779.  Младата вдовица – Бетси Фланаган работи, като сервитьорка в бар в Ню Йорк. Тя решила да украси напитките на клиентите с пера от петел. Клиентите останали доволни и възкликнали: “Вива ла коктейл”.

През 1860 американския барман Джефри Томас, с прякор Професора, представя за първи път рецепти за коктейли. Това става в книгата му – Bon Vivants Guide to Mix Drinks. Джефри станал известен, като барман в хотел Метрополитън. Той е автор на популярния огнен коктейл – Blue Blazer.

История на коктейлитеblue blaser

 

 

 

Друга много известна книга с коктейли излиза през 1882 и е написана от Хари Джонс. В книгата си – Illustrated Bartender’s Manual. В книгата за първи път се споменава за уред, направен от стъкло, с метална цедка от горе и служещ за миксиране на напитки. Джонс описва първия шейкър.