Видове уиски

В тази статия ще се опитаме да внесем малко светлина върху видовете уиски, терминологията, свързана с тях, както и ще представим любопитни факти за всеки вид уискки. Въпреки всички разнородни характеристики на кехлибарената смес, можем да изтъкнем едно правило, което се отнася до всички видове уиски – “Уискито трябва да е направено само от зърно”.

Ако уискито е твоята напитка – виж нашите коктейли с уиски.

Блендед (смесено) уиски – Blended

Блендед уискиАко някога сте пили уиски, то почти сигурно е, че сте опитвали блендед. Защо? Това е най-разпространеното уиски ~ 90%. Този вид уиски е съставен от малцов и зърнен дестилат. Малцовият дестилат в блендед уискито е между 20% и 60%.  Това уиски отлежава до 6 години в дъбови бъчви. При бутилиране се добавя оцветител караме за да се получи равномерен златист цвят (шест  години отлежаване не са достатъчни за да се получи естествен кехлибарен цвят).

 

 

Делукс Бленд – Deluxe Blend

Уиски deluxe

Това е по-високото ниво в уиски средите. Този вид уиски има по-високо съдържание на малц – между 60% и 70%. Най-често се получава при дестилация на вече отлежали дестилати (блендед уиски). По стандарт Делукс Бленд трябва да е отлежал 12 или 15 години. По-известни уискита от този вид са Чивас Регал и т.н. “Черно Джони”.

Малцово уиски – Maltt

Малцово уиски

Малцово уиски – познат термин, нали? Ако сте лубители на уискито е сигурно, че сте го чували поне един път. Името на това уиски идва от суровината, от която се приготвя – покълнал ечемик, наричан още малц. Типични представители на този тип уиски са шотландските и ирландските кехлибарени напитки. Технологията на приготвяне е сравнително проста. Покълналия ечемик се изсушава, след това се опушва. По този начин малцът обогатява вкуса си и придава на уискито лек нюанс в аромата. След опушването, малцът се дестилира, като се получава малцовото уиски. Докато отлежава в бъчви, малцовото уиски има алкохолен градус между 50 и 60. При бутилиране, уискито се разрежда и достига до 40-43 градуса алкохол.

Едномалцово – Single Malt

Това е най-скъпото уиски. Името на напитката идва от факта, че уискито е направено само от малцов дестилат и то от една спиртоварна. Малцовото уиски трябва да отлежи поне 7-8 години. Напитката отлежава в опушени дъбови бъчви (специално подбрани), използвани за отлежаване на шери, порто или други високоалкохолни вина. По този начин вкусът на уискито се обогатява.

Скоч или Шотландско уиски – Scotch Whisky

Скоч уиски

Скочът се счита за бащата на всички видове уиски. За да се нарече едно уиски скоч, то трябва да отговаря на редица изисквания. Някои от тях са:  Да е произведено в Шотландия от малц; Да отлежава в Шотландия в дъбови бъчви за поне три години; В скочът не може да се добавя нищо друго освен вода и карамел за цвят.

Бърбън – Bourbon Whisky

Уиски Бърбън

Още един познат термин. Какво е бърбънът? Всеки бърбън е уиски, но не всяко уиски може да бъде бърбън. Каква е разликата? Основна съставка при производството на бърбън е царевица (не по-малко от 51% и не повече от 79%). Другите съставки на бърбъна трябва да са: малц, ечемик, пшеница и ръж. Бърбтнът трябва да отлежи поне 2 години в нови опушени дъбови бъчви. Този вид уиски трябва да е направено в САЩ. Името на бърбъна идва от района “Олд Бърбън” в щата Кентъки.